Goede kinderbescherming vereist toegankelijke rechtsbijstand

Delen:

De afgelopen jaren is de eigen bijdrage voor rechtsbijstand voortdurend gestegen. Voor de  armsten bedraagt die inmiddels € 340. Men hoeft geen rekenwonder te zijn om te beseffen dat dit voor mensen aan de onderkant niet of nauwelijks is op te brengen. Vaak wordt de toegankelijkheid van het recht als maatstaf voor de democratische kwaliteit van een samenleving beschouwd. Die is er in ons land dus niet op vooruit gegaan, hoe men ook aankijkt tegen de motieven om op de uitgaven voor rechtsbijstand te bezuinigen.

Er zijn meerdere gebieden waar deze trend zich pijnlijk doet voelen. Dat geldt in elk geval voor het familierecht. Daar wreekt zich dit bijvoorbeeld doordat arme, vaak allochtone, vrouwen die willen scheiden, maar die geen werk hebben en voorlopig niet in staat zijn om zo’n enorm bedrag op te hoesten, het hierdoor vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om een advocaat in de arm te nemen om zich te bevrijden van een huwelijk dat met eindeloze ruzies en vaak met mishandeling gepaard gaat. Laat staan dat zij zoiets als een contactverbod of andere specifieke maatregelen op eigen kracht voor elkaar krijgen.

Dit wreekt zich in veel gevallen ook weer op de kinderen. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat getuige zijn van mishandeling binnen het huwelijk of andere relatie voor kinderen net zo traumatisch kan uitwerken als zelf mishandeld worden.

Begin dit jaar verscheen een studie van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de Orde van Advocaten. Deze studie liet zien dat advocaten nauwelijks meer kunnen rondkomen van gesubsidieerde rechtsbijstand. De sociale advocatuur betekent in veel gevallen hard werken voor weinig meer dan het minimumloon, zeker als men zich als advocaat (meestal uit idealisme) heeft gevestigd in buurten waar de behoefte aan gesubsidieerde rechtsbijstand groot is en men het grotendeels of alleen met toevoegingen moet doen.

Het kabinet maalt daar niet om. Het heeft de vergoedingen voor de rechtsbijstand dit jaar verder verlaagd. En het is voornemens die vanaf 2016 helemaal af te schaffen. Dan zouden alleen nog leningen voor rechtsbijstand beschikbaar zijn. Dat betekent het einde van de sociale advocatuur.

Er hebben de afgelopen decennia ingrijpende vernieuwingen op het gebied van ons huwelijks- en scheidingsrecht plaatsgevonden. Het is wrang en onacceptabel dat intussen zoiets basaals als rechtsbijstand om fatsoenlijk van deze rechten gebruik te kunnen maken niet meer voor iedereen toegankelijk is.

5 gedachten over “Goede kinderbescherming vereist toegankelijke rechtsbijstand

  1. Absurt voor woorden dit. Strx kan je gewoon weg niets meer en wordt je gedwongen in een situatie te blijven zitten terwijl dat mens onterrend is maar je gewoonweg geen geld hebt. Kabinet doe je ogen open en verander de boel eens

  2. Het is diep triest als de sociale rechtsbijstand wordt afgeschaft! Wel een kanttekening: Als iemand net boven de grens zit met zijn inkomen en moet procederen tegen iemand die wel “gratis” rechtsbijstand krijgt dan is dat ook heel erg oneerlijk. Ik zou zeggen bijdragen naar inkomen. Dit om overdreven gebruik van de sociale advocatuur te voorkomen. Maar sociale advocatuur moet blijven!! Dus iemand die helemaal geen inkomen heeft hoeft dan ook geen honderden euro’s eigen bijdrage te betalen!
    Het zou verschrikkelijk zijn als de “rijken” zich wel een advocaat kunnen veroorloven en mensen met minder of weinig of zelfs geen inkomen niet.
    Hoe uitzichtloos kunnen sommige situaties zijn. Hoe vaak worden mensen niet uitgebuit door anderen. De zwakkeren moeten we beschermen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *