Weg met die lastige Kinderombudsman!

Delen:

Ombudsmannen zijn leuk zolang je d’r geen last van hebt. Het kabinet vond de zeer actieve Kinderombudsman Marc Dullaert maar lastig, dus moest ie weg. Aan Reinier van Zutphen, de brave opvolger van Alex Brenninkmeijer als nationale ombudsman, de schone taak om zijn collega de wacht aan te zeggen, als onderdeel van een volledige stroomlijning van het instituut Nationale Ombudsman. Je kon het zien aankomen; zo werkt politiek Den Haag tegenwoordig. Eerst de Transitiecommissie Jeugd voortijdig naar huis sturen, dan de belangrijkste overgebleven criticaster van gebreken bij de transitie van de jeugdhulp aan de kant zetten. Je hoeft het niet met elke uitspraak van hem eens te zijn om op ’n minst verrast te zijn over de brutale grofheid waarmee hij wordt gedumpt. ‘Nee, zegt de woordvoerder van Van Zutphen, het heeft niets met ongeschiktheid te maken. Maar we gaan nu op zoek naar een opvolger.’ Punt!

Een jaar geleden schreef ik een blog over de voortijdige opheffing van de commissie Geluk (Alpejagerslied van de decentralisatie, 5 januari 2015). Niet dat ik met alle uitspraken van de commissie gelukkig was, maar het was een puur inhoudelijke commissie, die de voorbereiding van de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten consciëntieus en objectief op de voet volgde. In de loop van 2014 besloot het kabinet om deze commissie voor het jaar waarin de transitie echt zou plaatsvinden, en we dus werkelijk zouden merken wat de effecten waren, van haar taak te halen. ‘Anders waren er teveel commissies die toezagen op de transitie’. Je moet het maar uit je mond krijgen!

De commissie Geluk was te lastig geworden. Om de paar maanden verschenen kritische, steeds alarmerender rapporten: over te lage budgetten, te trage gemeenten, opnieuw dreigende wachtlijsten en omvallende instellingen als gevolg van de bezuinigingen en onzekerheden. Geluk voorzag voor 2015 dezelfde onzekerheid en hectiek als in 2014. En hij sprak de vrees uit dat we ‘de hele ambitie van de jeugdwet – de zorg beter regelen voor de meest kwetsbare gezinnen – pas in 2020 halen.’ Tot overmaat van ramp schreef de commissie dat ouders met zorgafhankelijke kinderen zich zorgen moesten maken of alles in het nieuwe jaar wel goed zou komen. Dus: opheffen die club, weg ermee! Dat kunnen we niet hebben, we gaan straks richting verkiezingen.

Razendsnel werd een alternatieve veilige club samengesteld, de commissie ‘Sociaal Domein’, met drie brave uitvoerders – Han Noten (PvdA), Marian Kaljouw (VVD) en Doekle Terpstra (CDA), allen beroepsbestuurders. En kijk wat aangenaam: geen woord meer over vernieuwing, noch over tekorten. Op 5 januari vorig jaar wist deze spreekbuis van het kabinet ons al te vertellen dat ‘de winkeltjes op orde’ zijn. En, zo vertrouwde Noten ons sans-gêne toe: ‘Ik moet als een goedheiligman door het land trekken en zeggen ‘het is goed zo’.’

Onlangs kwam de met dit statement volledig ongeloofwaardig geworden ’toezichthouder’ opnieuw uitgebreid aan het woord (Volkskrant 2 januari 2016). Opnieuw nul zakelijke informatie, alleen zalvende bezweringen dat het allemaal uitstekend gaat; plus een enkele ondoordachte uitspraak, zoals dat verschillen tussen gemeenten op het punt van de zorg niet ongewild, maar echt zo bedoeld zijn: voorheen gold namelijk een ‘bureaucratisch gelijkheidsbeginsel’. Maar let op, de burgemeester van Dalfsen haalt wel even hard uit naar Dullaert: ‘Als de Kinderombudsman zegt dat er door de hervorming veel kinderen tussen wal en schip vallen, vraag ik me echt af waar hij dat vandaan haalt. Er is geen enkele aanwijzing dat er meer kinderen niet de juiste zorg krijgen nu de gemeenten de verantwoordelijkheid hebben.’

2 gedachten over “Weg met die lastige Kinderombudsman!

 1. Hallo,

  Ik ben het helemaal eens met hetgeen hier ge -en beschreven wordt. Kijkend naar hoe onze regering werkt en hoe onzorgvuldig en respectloos er wordt omgegaan met ‘hun’ burgers, maakt dat ik (en ik denk velen met mij) steeds meer het gevoel krijgen dat we vechten tegen de bierkaai.
  Steeds duidelijker wordt dat onze regering vaak al in een vroeg stadium gewezen wordt op dat hun beleid in de toekomst voor wanbeleid zal worden aangemerkt en van: zonder onderbouwing (en vooral bij de ‘kleine man’ ) regels, wetten aanpast en veranderd.
  Je kunt het zo gek niet bedenken, waar je ook kijkt, overal slaan ze plank volledig mis.
  Alleen al kijkend naar de transitie in de zorg zie je de een na de andere miskleun. Het is gewoon te veel om op te noemen. Niemand is er blij mee. SVB, Gemeenten, Belangenverenigingen, en vooral niet te vergeten de zorgvragers en zorgverleners, noem ze maar op.
  Het allertrieste is dat het niet alleen in de zorg is, maar ook in het onderwijs, media wet, vluchtelingen en ga zo maar door. Het hele land is in rep en roer, maar de regering vindt dat het allemaal heel erg goed gaat in Nederland.
  Mensen worden er moedeloos van. Pogingen om de regering te laten omvallen, lukken niet, omdat iedereen dan maar water bij de wijn doet, want: we willen wel blijven regeren, Koste wat het kost. Ook al betekent dit dat ministers uit hun functie worden gezet, maar wel in de kamer kunnen blijven. Volgens mij is er geen land te noemen, waar dit ook kan (behalve misschien bij een dictatuur) en ‘normaal’ gevonden wordt.
  Ik denk dat het beste voor dit land zou zijn, als er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven en er een nieuwe regering komt. Wel moet ik daarbij een kantekening maken: als een nieuw kabinet dan ook daadwerkelijk wordt samengesteld naar hetgeen uit de stemming duidelijk wordt en niet, zoals jaren geleden, dat er een partij de grootste is, maar deze niet in de regering komt.
  Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen Wilders fan, nee juist het tegendeel, maar democratie is democratie en als hij (zoals hij zelf zegt) de grootste partij wordt, zou ik zeggen: laat hem regeren. Al zijn volgelingen zullen dan snel inzien, dat hij veel zegt en belooft, maar geen enkel antwoord heeft, dan wel oplossingen. Ik voorzie dan ook, dat die regering niet lang zal bestaan en dan kunnen we daarna echt met elkaar zaken gaan aanpakken met een nieuwe regering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *