Kwajongensstreken 2: Nepwapens

Delen:

Op elkaar schieten met een neppistool, een speelgoedgeweer, een stukje hout dat zich daarvoor leent, een plastic waterpistool of ronddraven met een tak als zwaard of een pijl en boog. Het hoort allemaal bij kinderspel, of je als opvoeder nou vredelievend bent of enig vertoon van geweld juist wel kan appreciëren, gruwt van films met achtervolgingen of dol bent op murdermovies. Zoals onlangs nog eens duidelijk werd bij de heisa over de arrestatie van de zoon van de Amsterdamse burgemeester, houdt het plezier en de fascinatie voor dergelijk spel bij veel jongens nog lang aan, de laatste decennia gestimuleerd door een omvangrijke nepwapenindustrie. Van plastic pistolen bij de grote speelgoedketens tot nauwelijks van echt te onderscheiden metalen lookalike-pistolen, allemaal grotendeels geproduceerd in Azië. De allergoedkoopste, plastic versies kun je winnen op de kermis; de strakke, zware imitaties variërend van handvuurwapens tot machinegeweren kun je via internet bestellen. Criminelen blijken de laatste jaren nogal eens van die levensechte neppers gebruik te maken. De goedkope, zwarte varianten die op enige afstand toch net echt lijken, blijken een buitengewone aantrekkingskracht uit te oefenen op veel pubers en adolescenten. En daar stuiten we op een probleem.

Want in Nederland geldt tamelijk ingewikkelde en voor jongeren moeilijk te doorgronden en hanteren regelgeving wat betreft nepwapens. Staat ons land bekend om zijn tolerante, maar niet bepaald rationele drugsbeleid – voordeur/ achterdeur -, wat betreft nepwapens zijn we juist uitzonderlijk streng, terwijl hier evengoed niet helemaal logische beleidsregels gelden. Ook hier speelt de voordeur een cruciale rol. Daarachter mag je met je namaakwapen – mits voorzien van een CE-speelgoedmarkering – doen wat je wilt; hele vuurgevechten en achtervolgingen organiseren – mits niet zichtbaar voor passanten (en dus bijvoorbeeld ook niet in de tuin van het ouderlijk huis). En aan de andere kant van de voordeur mag je je daar sowieso niet mee vertonen, zelfs niet met je neprevolver in je jaszak, omdat anderen daar enorm van kunnen schrikken en het tot heel vervelende reacties en bizarre situaties aanleiding kan geven De kans is groot dat de politie met het oog op het potentiële gevaar uitrukt in kogelwerend vest en met getrokken pistool, het nepwapen in beslag neemt en de minderjarige bovendien voor straf naar Halt stuurt.

Dit overkwam bijvoorbeeld onlangs een groepje vijftienjarigen in Goes. Een van hen had net een balletjespistool gewonnen op de kermis en vervolgens waren ze daarmee iets verderop gesignaleerd en gemeld bij de politie, die in vol ornaat was uitgerukt. De winnaar moest zijn net gewonnen trofee inleveren, en op bezoek bij Halt; en de gemeente vroeg de kermisexploitant te stoppen met het uitreiken van dit soort speelgoed. Andere gemeenten willen vanwege de schrik en verwarring waarvoor nepwapens kunnen zorgen eveneens af van de mogelijkheid dat je zo’n trofee kan winnen op de kermis

In Nederland zijn nepwapens verboden en er wordt een lijst met verboden imitatiewapens bijgehouden, die steeds opnieuw wordt bekeken en aangevuld, omdat de producenten steeds inventiever worden. Even over de grens zijn ze echter zonder probleem te koop. In België zijn laserwapens en automatische geweren verboden, maar pistolen niet. In Duitsland is een bonte variatie aan nepwapens verkrijgbaar. In Italië en Spanje worden nepwapens verkocht die niet van echt te onderscheiden zijn, waarbij alleen een klein rood (eenvoudig zwart te schilderen) dopje op het einde van het pistool aangeeft dat het om een imitatiewapen gaat. Ook in veel favoriete vakantielanden worden nepwapens gewoon in winkels aangeboden. Op Schiphol worden door de douane jaarlijks grote hoeveelheden nepwapens in beslag genomen, meegenomen van vakantie.

Het is logisch dat nepwapens in publieke ruimtes verboden zijn. Hoe onschuldig ook gebruikt, ze komen dreigend over, omdat ze vooral door hun net echte uiterlijk gemakkelijk kunnen worden aangezien voor echte wapens, met alle gevolgen van dien. Voor de kinderen is het feit dat hun fantastische speeltuig door de politie wordt afgenomen  – graag met een korte toelichting – bitter genoeg. Om ze daarna ook nog als kleine delinquent naar Halt te sturen lijkt me overdreven.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *