Onderzoek naar ‘erfelijke armoede’

Delen:

Het is vakantie en dan gebeuren er soms gekke dingen in de media. Zo bericht de NOS dat de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gaat doen naar ‘erfelijke armoede‘. Het blijkt te gaan om armoede die al generaties aanwezig is in de Drents-Groningse Veenkoloniën en die voortdurend van ouders naar kinderen zou worden overgedragen. Het onderzoek loopt van 2017 tot 2020 en kost 60.000 euro.

Erfelijkheid is de overdracht van eigenschappen van de ene generatie naar de volgende. Erfelijkheidsonderzoek wordt verricht door genetici, die proberen te achterhalen of een ziekte, stoornis of aangeboren afwijking is ontstaan door een afwijking in een gen. In de Verenigde Staten lopen er nog wel enkele ideologen rond die beweren dat armoede genetisch is bepaald, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat er in ons land serieuze onderzoekers te vinden zijn die zoiets beweren. Toch heeft de NOS dit bericht niet verzonnen.

De RUG kondigt namelijk op haar site aan dat twee medewerkers van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen de komende drie jaar in opdracht van de provincies Groningen en Drenthe onderzoek zullen verrichten naar ‘overerfbare armoede’ onder 12.000 gezinnen in de Veenkoloniën. Hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker en economisch geograaf Arjan Edzes zullen niet alleen aandacht besteden aan de getalsmatige omvang van het regionale armoedeprobleem, maar ook aan de oorzaken, achtergronden en mechanismen en aan de vraag welke interventies meer of minder effectief zijn. Volgens de RUG moet dit onderzoek inzicht geven in de oorzaken van de armoede in deze streek. De veronderstelling is dat dit inzicht gemeenten en organisaties zal helpen om de problemen van de arme bewoners van deze streek effectiever te kunnen aanpakken.

Kennelijk gaat het om ‘overerfbare armoede’ in overdrachtelijke zin. Dan zal de gedachte zijn dat ouders armoede niet zozeer genetisch doorgeven aan hun kinderen, maar dat kinderen in plaats van rijkdom armoede erven van hun ouders. Toch is dergelijk taalgebruik niet verstandig en op zijn minst verwarrend als het gaat om inzicht te krijgen in de oorzaken van de armoede in deze regio. De terminologie suggereert immers dat het belangrijkste inzicht al bekend is, namelijk dat de armoede door de ouders aan hun kinderen wordt doorgegeven.

Maar misschien komt dat wel goed uit, want veel tijd om serieus onderzoek te doen is er niet, gezien het bedrag dat ervoor beschikbaar is gesteld. Het lijkt erop dat de opdrachtgevers zelf getroffen zijn door armoede, al dan niet erfelijk gedetermineerd. Voor dit bedrag kunnen deze twee medewerkers van de RUG gedurende de beoogde drie jaar hooguit af en toe een dagje onderzoek doen.

Rest de vraag waarom de NOS Gerri Eickhof hiervoor naar het noorden heeft laten afreizen. Had men met dit item het oog op een stukje regionale infotainment? Inhoudelijk leek deze aflevering van Gewest tot Gewest echter meer een persiflage, ofwel een stukje satire.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *